Su, hafife alınmaması gereken ortak yaşamsal bir faydaya sahiptir. Su israfını nasıl önleyeceğinizi öğrenin.

Su, insanın onsuz yaşayamayacağı tek kaynaktır. Temelde gezegenimizde bol gibi görünüyor: Dünya’nın %70’i suyla kaplı ancak bunun %97’si tuzlu ve %2,5’i buz ve küresel ısınma nedeniyle sürekli azalma göstermektedir. Yani toplamın %0,5’i gibi küçük bir kısmı, gezegende yaşayan 7,7 milyar insan arasında bölüştürülmelidir: gerçekte, Dünya’nın bol suya sahip olmadığı oldukça anlaşılabilir bir durumdur.

Suyu israf etmememiz gerektiğini anlamak için, dünya nüfusunun %25’inin çok yüksek su stresi olan bölgelerde yaşadığını söylenebilir. Aqueduct’ın* Su Riski Atlası’na göre, Dünya Kaynakları Enstitüsü tarafından hazırlanan ve 189 ülkenin su mevcudiyeti ile bu ülkelerde yaşayan topluluklar arasındaki ilişkiyi gösteren haritaya göre, Birleşik Krallık düşük riskli olmasına rağmen, diğer Avrupa ülkelerinde durum daha ciddidir. Türkiye 32’incü, Yunanistan 26’ncı, İspanya 28’inci ve Portekiz 41’inci sıradadır.

Su israfını azaltmak için her birimiz kendi başımıza yardımcı olabiliriz ve eğer alışkanlıklarımızı şimdiden değiştirmezsek gelecek nesiller için bedeli ağır olabilir.

Günlük faaliyetlerimizde gerekli olandan çok daha fazla su tüketimini azaltmak için aslında çeşitli fırsatlar vardır. Biraz fazla düşünceli davranmak su faturasına da olumlu yansır.

7 basit alışkanlığı benimseyerek siz de su tasarrufu yapabilirsiniz.

  • Musluğu kapatın: dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken vb. muslukları kapatmak iyi bir alışkanlıktır: bu şekilde dakikada 6 litreye kadar su tasarrufu yapabilirsiniz. Aynı şey duş için de geçerlidir: Duş başlığının altında çok uzun süre kalmak su israfına neden olur.
  • Banyo yapmak yerine duş almayı tercih edin: ortalama olarak bir küveti doldurmak, duş almaktan dört kat daha fazla su gerektirir. Duş yapma seçimi, su tüketiminde %75 azalmayı garanti eder.
  • Çift düğmeli bir sifon tercih edin: Piyasadaki yeni modeller, gerektiğinde 6 litrelik sifon ve 12 litrelik sifon arasında seçenekler sunar. Bu, her yıl 26.000 litre su tasarrufu sağlayabilir.
  • Bulaşık makinelerini ve çamaşır makinelerini tam dolulukta çalıştırın: bulaşık makinesini doldurmadan önce bulaşıkları, bardakları, çatal bıçak takımlarını, kapları akan su altında durulamanıza gerek yoktur: ya her şeyi elle yıkayın, fişini takmaya özen gösterin ya da sadece yiyecek artıklarını temizleyin ve bulaşıkları bulaşık makinesine koymadan önce sıyırın. Bu adımlar, su tüketimini yılda 8.200 litreye kadar azaltabilir.
  • Yağmur suyu hasadı yapın veya klimalardan gelen suyu kullanın: bitkileri ve bahçeyi sulamak (suyun yavaşça buharlaştığı gün batımından sonraki saatlerde yapılmalıdır) veya arabayı yıkamak için sonrasında kullanabilirsiniz.
  • Buharlı temizliği tercih edin: Avantajlarını anlamak için 1 litre suyun 1000 litreye kadar buhar ürettiğini düşünün. Buharlı temizleyici kullanıldığında durulanması gereken kimyasal deterjanlar kullanmadan tüm evi sterilize etmek ve akarları, mikropları ve bakterileri ortadan kaldırmak kolaydır, bu da daha fazla su kullanımını önler. Zeminleri temizlemek için buharlı paspas kullanarak kovaları, fırçaları ve sabunları ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca, portatif buhar tabancasına sahip bir ürün seçerek, doğal temizlikten yalnızca zeminler faydalanmaz: bazı buharlı paspas modellerinde koltuk ve kanepeler, armatürler, ocaklar, cam ve pencereler gibi evdeki tüm yıkanabilir yüzeyler iyice dezenfekte edilebilir.
  • Tasarruflu musluk başlıkları takın ve bozuk muslukları onarın: Tasarruflu musluk başlıkları, muslukların ucuna monte edilen, aynı basıncı korurken verilen su akışını azaltan bir cihazdır. Yıllık ortalama %30 civarında, yani yaklaşık 6.000 litre su tasarrufu sağlayabilirler. Damlayan muslukları onararak her musluktan yılda 21.000 litre su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Çok daha fazlası yapılabilir! Ancak bu basit uygulamaları benimseyerek, doğanın armağanı olan suyun israfını azaltmaya başlayabilirsiniz.

*https://www.wri.org/insights/17-countries-home-one-quarter-worlds-population-face-extremely-high-water-stress